Márton-napi vigasságok – Batthyány módra

Mint minden évben, idén is megrendeztük Márton-napi nemzetiségi délutánunkat, amellyel a magyar földön született Szent Mártonról emlékeztünk meg.November 11-ét más országokban is megünneplik, de nálunk is régi hagyománya van a megemlékezésnek: a libából készült ételek fogyasztása mellett erre az időpontra már meg lehetett kóstolni az adott év bortermését is.De hogyan is készültünk mi erre a napra?


Az alsós osztályok a tanítóikkal saját kezűleg készítettek lampiont, a némettanárnőkkel pedig felelevenítették az ilyenkor felcsendülő dalokat.
A nemzetiségi délutánon több mindent kipróbálhattak a gyerekek: készíthettek Márton-napi mágnest, hajtogathattak origamit, termésből kirakhatták Márton lúdját, a kékfestést is kipróbálhatták, a legkisebbek pedig Márton-képeket, vagy éppen libás képeket színezhettek.
Az uzsonna mi más lehetett volna, mint libazsíros kenyér – hagymával vagy anélkül.
Sok-sok élménnyel és teli pocakkal indult útnak a Márton-napi felvonulás, de a mostoha időjárás miatt csak az iskolát és a szomszédos óvodát kerültük meg.
Sajnos a szél és az eső továbbra is kitartott, így közbeszólt az ugyancsak hagyományos máglyagyújtásnak, cserébe másnap délelőtt az iskola apraja-nagyja gyönyörködhetett a hatalmas lángokban – és a Márton-napi dallamok itt is felcsendültek., méltó módon zárva le idei megemlékezésünket.